Going Clear: Scientology and the prison of belief

NPO/VPRO zendt documentaire over Scientology uit:

“Going Clear”

op 19 mei 2015 om 23.00 uur!

Trailer Scientology Going Clear:

Nadat HBO de documentaire ” Going Clear” in Amerika heeft uitgezonden, volgt nu de uitzending in Nederland. NPO heeft de rechten verworven. VPRO zal ” Going Clear” uitzenden op 19 mei 2015 om 23.00 uur.

Ex-scientologen doen een boekje open

Acht voormalige leden van de Scientology Kerk doen een boekje open over hun ervaringen binnen de controversiële Scientology Kerk. Ze vertellen over hetgeen hen aantrok in Scientology en over hun schokkende ervaringen. Ook vertellen ze waarom ze Scientology de rug toe hebben gekeerd. Daarnaast wordt het ontstaan van Scientology belicht en ook de rol van beroemdheden voor het succes van Scientology komt aan bod. De documentaire is gebaseerd op een boek van Lawrence Wright.

Complimenten en kritiek voor de documentaire

De documentaire film “Going Clear” ging in januari 2015 al in première op het Sundance Film Festival. HBO zond het eind maart in Amerika uit. Er zijn veel complimenten voor de documentaire, maar er is ook kritiek. John Travolta bijvoorbeeld, wil niets te maken te hebben met deze documentaire film.

In Engeland zal “Going Clear” niet te zien zijn

Opmerkelijk is dat in Engeland de film niet te zien zal zijn. De BBC vindt het een “must see” film, maar kiest eieren voor haar geld uit angst voor juridische represailles van Scientology, volgens verschillende media. Hier is sprake van een soort zelfcensuur uit angst, vind ik. HBO durfde het uitzenden in Amerika wel aan. Zij hadden een batterij aan advocaten en juristen klaar staan om een eventueel juridisch gevecht met Scientology over Going Clear aan te kunnen, zo vermelden meerdere media.

Ervaring als exitcounselor

Destructieve controletechnieken zijn een handjevol psychologische trucs, die iemand op een andere manier dan voorheen naar zichzelf en de wereld laten kijken terwijl tegelijkertijd het contact met mogelijke toetsstenen zoals familie en vrienden, worden verbroken of oppervlakkig worden gemaakt

 

Scientology is in Nederland geen onbekende beweging. In mijn praktijk zie ik als exitcounselor ieder jaar mensen met klachten over de handelswijze van Scientology. Voorbeelden van klachten die mij ter ore komen in mijn praktijk zijn b.v.: isolatie van het oude sociale milieu: contactbreuken met ouders, broers en zussen, andere familie en vrienden. Dat dierbare verandert lijkt onder de invloed van Scientology, wordt ook vaak genoemd: ander normen en waarden patroon, andere omgangsvormen, onbereikbaarheid, intolerante respons op kritiek over Scientology enzovoorts.

Ik begeleid mensen die zich slachtoffer voelen van de mogelijke impact van destructieve controletechnieken (= hersenspoeltechnieken) en ook de oude sociale omgeving van de mogelijke slachtoffers m.b.v. mijn specifieke kennis als exitcounselor.

Scientology en Narconon in Nederland

Scientology heeft in Nederland notabene de ANBI status en hoeft daarom geen belasting als onderneming betalen. Niet lang geleden kwam Scientology in opspraak omdat Narconon, het afkickcentrum waarmee nauwe banden worden vermoed, onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg geplaatst werd.

Meer kritische noten over Scientology:

Meer informatie over Sjoukje Drenth Bruintjes en exitcounseling:

Going Clear: Scientology and the prison of belief: Na de uitzending

Inmiddels heb ik de film gezien. Indrukwekkend weergegeven. Zeer herkenbaar voor mij als exitcounselor. De mensen die zich in mijn praktijk voor hulp melden, vertonen verschijnselen die als twee druppels water lijken op de verschijnselen die in de film naar voren komen via de persoonlijke verhalen van de 8 ex-scientologen in de film. Met verschijnselen bedoel ik de destructieve controletechieken/hersenspoelen  en de mogelijke effecten daarvan.

Via onderstaande link is de indrukwekkende docu-film over Scientology te zien via uitzending gemist van de VPRO. Het is de moeite waard:

Going Clear: Scientology and the prison of belief.

According to my perception,

Sjoukje Drenth Bruintjes, exitcounselor

[email protected]

0655168867