Relatie-problematiek

Wanneer relatietherapie?

Je hoeft geen slechte relatie te hebben om hulp in te schakelen.
Het kan zijn dat in een relatie telkens tegen dezelfde problemen aangelopen wordt, waardoor er spanningen ontstaan. Die spanningen op zich leveren natuurlijk al extra hindernissen op in de omgang. Je staat dan niet meer onbevangen, open, tegenover een bepaald probleem. Vaak ben je gefixeerd op de laatst opgelopen irritatie..en dat laatste is geen goede start voor een oplossingsgericht gesprek.
Meningsverschillen, irritaties en ruzies hoeven op zichzelf geen aanwijzingen te zijn dat de liefdevolle gevoelens voorbij zijn.
Conflicten als deze ontstaan vaak wanneer je elkaar beter leert kennen. Meestal belanden partners dan in pogingen om elkaar dan maar te veranderen. Dit leidt echter veelal tot teleurstellingen en frustratie.

Wederzijds respect vind ik een toverbegrip in deze. Volgens is het o.a. van belang om oplossingen te vinden waarbij je het feit dat je van elkaar verschilt respecteert.

Mensen die in hun relatie begeleiding zoeken, doen dat vaak vanwege bijvoorbeeld:

  • een langzaam ‘uitdovende’ relatie,
  • escalerende ruzies,
  • irritaties,
  • vaak teleurgesteld zijn in de partner.
  • Soms ook is er sprake is van persoonlijke problematiek bij één van de partners, (angst, verslaving, ziekte e.d.)

Werkwijze

Allereerst maken we kennis met elkaar. Daarbij maken we een soort inventarisatie van de belangrijkste problemen en irritaties etc.
Behalve feitelijke gebeurtenissen, vormt ook de beleving van elk van de partners van hetgeen er is voorgevallen een belangrijk aspect in de benadering van deze problematiek in mijn praktijk. Mensen kunnen een en dezelfde gebeurtenis namelijk verschillend beleven. Vaak weet men niet van elkaar hoe de een of de ander iets heeft beleefd.
Op een geven moment stellen we samen een zgn. relatiewerkplan op: verwachtingen van de partners en de doelen van de begeliding zullen daarin o.a. worden opgeneomen.
Ook geef ik de partners opdrachten, die ze thuis kunnen uitvoeren en die onderdeel uitmaken van het begeleidings-traject.

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je nog vragen, bel dan gerust: 0655168867 of mail naar [email protected]