
Wetenswaardige nieuwtjes voor onze gezondheid, lifestyle en gezondheidszorg
D-mannose preventief tegen blaasontsteking
Een artikel van dr. Jan Drenth, emeritus hoogleraar biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een blad van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen):
Het komt nogal eens voor dat vrouwen geregeld last hebben van blaasontsteking. Huisartsen en urologen geven dan een antibioticum kuur maar raden dikwijls ook aan om cranberriesapte drinken. Dit geneest de ontsteking niet maar werkt preventief. Cranberriebessen hebben een hoog gehalte aan vitamine C en bevatten verder suikers, flavinoiden als antioxydanten en tannine. Het was nooit duidelijk wat het actieve bestanddeel van de cranberries is. Het is nu gebleken dat naast tannine een eenvoudige suiker, namelijk D-mannose, daarvoor grotendeels verantwoordelijk is. Mannose lijkt veel op glucose. Beide hebben ze moleculen met zes koolstofatomen maar een iets verschillende ruimtelijke structuur (configuratie). De D voor mannosehangt samen met de niet-symmetrische structuur van het molecuul. Die is verwant aan de standaardstructuur van D-glyceraldehyde. D-mannose is een normaal handelsproduct en is verkrijgbaar voor een prijs in de orde van één Euro per gram. Het kan in de plaats van cranberriesap worden gebruikt. Een optimale dagelijkse dosis is nog niet bekend maar ligt waarschijnlijk in de buurt van één gram per dag. Het schijnt volstrekt onschadelijk te zijn, ook voor kinderen, zwangere vrouwen en diabetici. D-mannose wordt in het lichaam niet goed verteerd en een deel van de geconsumeerde hoeveelheid komt onveranderd via de nieren in de blaas terecht waar het zijn gunstige werking uitoefent.
Het werkingsmechanisme van D-mannose is ook bekend. Blaasontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de E.coli bacterie. Deze hecht zich aan het membraan van dierlijke cellen, dus ook aan de blaaswand, door middel van dunne haartjes aan zijn oppervlak (fimbriae). Dit start het ontstekingsproces. Al in 1986 constateerden Babu en medewerkers dat het suikerdeel van een glycoproteine zich bindt met de fimbriae. Dit verhindert de aanhechting aan de blaaswand, de bacteriën klonteren samen en worden afgevoerd. Het werd steeds duidelijker dat D-mannose als onderdeel van een glycoproteine, maar ook als vrije D-mannose de werkzame factor is. Toyota en anderen toonden in 1989 aan dat D-mannose inderdaad in de urine kan voorkomen en dat althans een deel van de opgenomen dosis het lichaam onveranderd verlaat.
De conclusie is dat regelmatig gebruik van het simpele D-mannose een goede bescherming geeft tegen blaasontsteking waardoor antibiotica minder vaak nodig zijn.
Bron: artikel van dr. Jan Drenth, emeritus hoogleraar biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een blad van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen)
Uit de sportpsychologie: Knijpen in bal verbetert sportprestaties, te veel controle niet goed
Atleten moeten moeilijke prestaties leveren onder grote stress. Duitse onderzoekers zeggen een simpele methode te hebben gevonden om beter met die spanning om te gaan: met de linkerhand knijpen in een bal. Topsporters hebben hun vaardigheden zo goed geoefend dat ze daarover niet meer hoeven na te denken. Als sporters voor een publiek spelen, gaat het volgens sportpsychologen soms mis omdat zij bewegingen teveel proberen te controleren. Juist door die controle wordt de prestatie minder. Het bewust controleren van gedrag gaat vooral samen met activiteit in de linkerhersenhelft, zo is uit onderzoek met beginnende sporters gebleken. Activiteit van ervaren sporters, en geautomatiseerd gedrag in het algemeen, gaat samen met meer activiteit in de rechterhersenhelft. De onderzoekers bedachten een eenvoudige interventie. Zij vroegen sporters voor hun optreden ofwel met hun linkerhand ofwel met hun rechterhand in een bal te knijpen. De sporters die met hun linkerhand in een bal hadden geknepen en daardoor hun rechterhersenhelft hadden gestimuleerd, presteerden beter onder stress dan de anderen. Dat bleek uit een serie experimenten. In een daarvan nam een voetbalteam penalty’s voor een publiek van honderden studenten die daarna naar een wedstrijd voor de Europacup zouden kijken. Een vergelijkbaar effect werd gevonden bij taekwondoka’s en badmintonspelers. (KK)
Bron: Beckmann, J., Gröpel, P. & Ehrlenspiel, F. (2012, September 3). Preventing motor skill failure through hemisphere-specific priming: cases from choking under pressure. Journal of Experimental Psychology: General. Advanceonline publication. doi: 10.1037/a0029852.